Zdrowie od podstaw - dieta - płaski brzuch - zdrowa linia!

Dlaczego warto sięgać po mleko kozie?

12 stycznia 2018

 

Mleko kozie i przetwory mleka koziego stały się ostatnio bardzo kontrowersyjne. Podchodzi się do nich sceptycznie ze względu na charakterystyczny zapach, który paradoksalnie dla innych jest wielką zaletą. Bezsprzeczne są za to walory odżywcze i ogólnie prozdrowotne, jakie posiada kozie mleko. Użytkownicy mleka koziego często rekrutują się spośród osób, które ze względu na reakcje alergiczne nie mogą korzystać z mleka krowiego. Naprawdę nie warto jest podchodzić sceptycznie do mleka koziego. Trzeba mu dać szansę. Powodów do tego jest cała masa.

I. Mleko kozie ma właściwości pielęgnacyjne. Z mleka koziego korzysta się już od tysiącleci jako z kosmetyku. Obecnie dostępne w sklepach kosmetyki z mlekiem kozim są dość drogie, ale zamiast nich można korzystać z naturalnego produktu, który sam jest też bardzo skuteczny. Można z niego zrobić maseczkę lub zamrozić odrobinę mleka i zamrożoną kosteczką natrzeć skórę twarzy następnego dnia.

II. Mleko kozie jest czyste. Kozy są czystymi zwierzętami, dbają o higienę i w mleku nie ma żadnych szkodliwych dodatków, które mogłyby się dostać do ich organizmu przez zły tryb życia. W mleku krowin znajdziemy na przykład pestycydy, których nie ma w mleku kóz.

III. W kozim mleku nie ma metali ciężkich. Wszystkie przeżuwacze filtrują swój pokarm w czasie trawienia, ale jest to proces o różnej skuteczności. W przypadku kóz jest to proces niemal idealny i w zasadzie nie ma w ich mleku ani odrobiny metali ciężkich, szkodliwych dla człowieka.

IV. Lekkostrawny produkt. Mleko, wbrew pozorom, nie jest dla człowieka szczególnie łatwe do strawienia. Brakuje nam niektórych enzymów, a do tego kuleczki tłuszczu zawieszone w mleku mogą powodować problemy. W mleku kozim tłuszcz jest w postaci maleńkich kuleczek, a białka do trawienia są wyjątkowo łatwe do rozbicia. Wystarczy 20 minut, by strawić kozie mleko.

V. Alternatywa dla mleka krowiego. Warto pić mleko. Każde mleko. Wiele osób niestety nie może korzystać z najpopularniejsze mleka krowiego, ale takich problemów nie ma w przypadku mleka koziego.

Właściwości koziego mleka

VI. Mleko kozie zawiera duże ilości wapnia i wartości odżywczych. W kozim mleku jest dużo białka i witamin. Jest w nim wyjątkowo dużo witaminy A. Nie brakuje w nim też witamin z kompleksu B, witaminy D oraz witaminy PP. Mleko kozie zawiera dodatkowo kwas foliowy, przez co jest polecany kobietom w ciąży i ogólnie kobietom młodym.

VII. Alternatywa dla mleka matki. Dzisiaj mamy odpowiednie formuły, ale kiedyś mleko kozie było alternatywą dla mleka kobiet, kiedy te nie mogły zapewniać pokarmu swoim dzieciom. Warto jednak pamiętać, że nie jest ono najwłaściwsze ze względu na zbyt dużą ilość składników mineralnych, których niemowlę jeszcze nie potrafi przyswajać.

Autor

Massfood

Klinika zdrowego żywienia

Przeczytaj także